Будь-який сучасний ремонт не обходиться без використання керамічної плитки. А це означає¸ що буде потрібен заповнювач швів по-іншому фуга або затирання. То що ж це таке фуга і навіщо вона потрібна. 
Фуга - це спеціальна суміш що є пастою або порошком, на основі цементу та полімерів, від кількості яких залежить якість та технічні властивості затирання, а також пігменти, що відповідають за колір . Заповнювач виконує не тільки декоративну функцію. Завдяки різноманітним добавкам фуга може мати протигрибковий та водо- відштовхуючий ефект. Тобто запобігає потраплянню вологи у шви та захищає від появи плісняви. Затирання дозволяє зміцнити плитку, без неї покриття незабаром почне відокремлюватись від стін, вимагаючи повторного ремонту. Тому при виборі фуги потрібно обирати перевірених виробників, які виробляють якісний продукт. Неякісна суміш не врятує від появи плісняви, особливо якщо йдеться про ванну кімнату або приміщення де підвищена вологість. Звертайте увагу на вартість. На неї впливає якість компонентів суміші, які в свою чергу впливають на функціональні властивості фуги. Тому якісна фуга не може бути дешевою і заощаджувати на такому, здавалося б незначному питанні, не можна. В іншому випадку треба бути готовим до повторного ремонту через 2-3 роки.
Давайте зупинимось на тому, які бувають заповнювачі швів. Отже, почнемо:
  1. Цементні - як випливає з назви, вони складаються з білого або сірого цементу в комбінації з полімерами та пігментами. Це найбільш поширеніший та популярний тип фуги. Простий у використанні . Мають найбільшу кольорову гаму. З великим діапазоном цін та виробників. Цементне затирання перед початком робіт необхідно розбавити водою або посилюючою сумішшю в пропорціях, вказаних на упаковці, і ретельно розмішати дрилем-міксером зі спеціальною насадкою. Готова суміш повинна бути як густа сметана, однорідною, без грудочок.
  2. Силіконові заповнювачі мають набагато ширшу сферу застосування. Зокрема їх можна використовувати для обробки поверхонь, що піддаються деформації. Кольорів менше ніж у цементних, але достатньо щоб підібрати потрібний до кольору плитки. Найчастіше використовують для водотривких швів у ванній, кухні та в приміщеннях з підвищеною вологістю.
  3. Епоксидні фуги - двокомпонентні. Вирізняються високими технічними показниками. А саме довговічністю, стійкістю до впливу вологи та ультрафіолету. Застосовується в приміщеннях з підвищеною вологістю та великими механічними навантаженнями. В громадських та торгових центрах, басейнах тощо. Кольорова гама достатня. Найдорожча з усіх видів затирання. Також треба звернути увагу на те, що це специфічний матеріал і не всі майстри мають досвід роботи з ним. Тому краще одразу уточнити це питання.