Цю публікацію ми хочемо присвятити темі використання керамогранітної плитки для зовнішніх робіт.


Керамогранит для внешних работ

Ми неодноразово писали, що однією з головних переваг керамограніту над іншими типами покриттів є морозостійкість.

Як досягається морозостійкість?

Морозостійкість керамічного граніту досягається за рахунок технології напівсухого пресування та матеріалів, які використовуються в ньому – суміш білої каолінової глини, польового шпату, кварцевого піску і барвників формується під високим тиском, а потім обпалюється в печі за температури 1100-1300 градусів. В результаті отримуємо продукт з майже нульовим водопоглинанням. Цей показник становить від 0,05 до 0,1 відсотка, тобто при потраплянні вологи маса плитки вагою в 1 кг збільшиться всього на 1 г. За цим показником керамограніт переважає натуральний граніт водопоглинання якого становить від 0,15 до 0,5 %. 

Як пов’язані низьке водопоглинання та морозостійкість? 

Тут є пряма залежність. Чим більш пористий матеріал, тим більше вологи він буде поглинати. Всі ми знаємо з уроків фізики, що при замерзанні вода розширюється, таким чином руйнуючи матеріал зсередини. Тому, наприклад, плитку з червоної глини (якщо це не спеціальна тугоплавка глина для клінкеру) не використовують для зовнішніх робіт. Ви, звісно, можете покласти її на вулиці, але в наших кліматичних умовах дуже повезе, якщо вона витримає декілька сезонів.

Як ми казали вище суміш з якої роблять керамограніт пресується при дуже високому тиску, що майже не дає можливості утворитись порам в середині продукту, а при подальшому випіканні кварцевий пісок плавиться і заповнює всі можливі пустоти. Таким чином цей матеріал не піддається руйнуванню при потраплянні вологи.

Чи зносостійкий керамограніт?

Так. Керамогранітна плитка має високу зносостійкість, знову ж таки за рахунок технології виробництва. Це дозволяє використовувати її в будь-яких зонах, навіть з великими навантаженнями – торгівельні центри, великі офіси, виробничі приміщення і т.д.

Тобто будь-який керамічний граніт можна укладати в зонах з різним навантаженням?

Не зовсім так. Керамограніт, як і багато інших матеріалів, що використовуються для будівництва та ремонту, має свою класифікацію стійкості до зношення.

Давайте розберемо, що таке зносостійкість, як її визначають та де краще використовувати   керамогранітну плитку з різною зносостійкістю.

Зносостійкість – характеристика плитки, яка відповідає за те наскільки довго ваша підлога зможе зберігати початковий зовнішній вигляд, не втрачаючи його попри навантаження. Визначають зносостійкість покриття за спеціальною методикою PEI, яка була розроблена американським Інститутом емалі та кераміки (Porcelain Enamel Institute). На відміну від еталонної шкали Мооса, класифікація PEI визначає не поверхневу твердість, а стійкість до стирання і є прикладною. Вона створена для класифікації керамічної плитки за призначенням. Згідно з класифікацією PEI вся глазурована керамічна плитка, включаючи керамограніт, ділиться згідно з результатами тестів, на 6 класів, маркуються від PEI 0 до PEI V. Тестування плитки проводять шляхом впливу на поверхню її диска з абразивним матеріалом (корундом). Ступінь зносу плитки визначається візуально після певної кількості обертів шліфувального диска.

Чим вище цифра в маркуванні PEI, тим більш зносостійким є матеріал.

Який ступінь зносостійкості керамогрантної плитки обрати?

Зазвичай для приватного житла достатньо середнього класу – PEI 3. А от для зон з великим навантаженням краще обирати PEI 4-5. 

 Інформацію про клас зносостійкості Ви можете дізнатись на сайтах виробників або подивитись на упаковці. 

Також Ви можете зателефонувати до нашого салону плитки та сантехніки «АВС КЕРАМІКА» та отримати необхідну інформацію.


(067) 328-29-59 (Viber, Telegram)

(095) 351-67-27

(063) 151-05-05

 Що ще слід врахувати обираючи плитку для зовнішніх робіт?

Так само, як і морозостійкість, важливим показником для зовнішнього використання керамограніту є опір  ковзанню. 

Керамограніт з ефектом антиковзання - його поверхня забезпечує якісне зчеплення підлоги із взуттям або з босими ногами як у сухому, так і вологому стані покриття. Оздоблювальний матеріал з подібними властивостями дозволяє зберегти безпеку пересування по кераміці під час дощу чи під час снігу.

Яка плитка є антиковзкою? 

Антиковзкою називають плитку з певною поверхнею, яка має спеціальну матову фактуру, рельєф, особливе покриття, різні виступи і т.д.

Як вибрати антиковзну плитку? 

Щоб правильно вибрати протиковзну плитку, слід розібратися з її видами: 

  • R9 – тип поверхні, що підходить для житлових та громадських приміщень де майже відсутній ризик потрапляння води; 

  • R10 – клас протиковзання для зон з ризиком потрапляння води – санвузли, роздягальні, зали для відвідувачів кафе та ресторанів;

  • R11 – підійде для місць з ймовірністю скупчення води, а саме вуличні сходи, тераси, громадські установи з підвищеною увагою до відвідувачів (басейни, лікувальні та дитячі заклади, будинки для людей похилого віку); 

  • R12 – клас протиковзання для промислових зон та приміщеннь; 

  • R13 – максимально протиковзка. Найкращий варіант для промислових зон з особливою небезпекою потрапляння технічних рідин та олій. Наведене вище маркування відповідає кераміці, якою планується ходити у взутті. 

Якщо ж вам потрібна плитка для пересування босоніж, то такий матеріал позначається, згідно DIN 51097, літерами A, B та C. 

  • А – підходить для роздягалень та зон у закладах охорони здоров' я;

  • В – найкраще підходить для басейнів та душових; 

  • С – для сходів та ухилів, найбільш небезпечних зон, у басейні.

Сфера застосування керамограніту для зовнішнього оздоблення.

Керамограніт – матеріал універсальний і може бути використаний для оздоблення стін, фасадів, вентильованих фасадів, для укладання підлоги на критих або відкритих терасах, для оздоблення вхідної зони та сходів і багато-багато іншого. Тому більшість покупців зупиняє свій вибір саме на ньому. 

Маючи інформацію про основні характеристики керамічного граніту можемо сміливо обирати матеріал під свої, індивідуальні потреби. Для прикладу розглянемо наступне – потрібно оздобити зону біля басейну зі сходами та зоною відпочинку. Отже, біля басейну є підвищена небезпека травмуватись через потрапляння води на підлогу, тому в-першу чергу орієнтуємось на клас спротиву ковзанню (краще обирати від R11).

Що до зносостійкості, то зрозуміло, що в цій зоні висока зносостійкість не потрібна, адже в переважній більшості тут знаходяться босоніж і не буває великих навантажень.  

Для сходів так само важливий спротив ковзанню, бо це так само зона підвищеної небезпеки отримати травму, а зносостійкість плитки Ви можете обрати враховуючи з якою інтенсивністю будуть використовуватись сходинки.

Зона відпочинку – якщо вона закрита і можливість потрапляння води  не значна, то можна використати плитку з протиковзним показником R9 – R10. По зносостійкості обирайте самі, під свої умови експлуатації.  

Наскільки складно підібрати потрібну за розміром, кольором або фактурою плитку?

Стосовно форм, розмірів, кольорів та фактур керамограніту, то український ринок переповнений пропозиціями різних виробників, як вітчизняних, так і закордонних. 

Технологія виробництва цього продукту дозволяє відтворити на поверхні плитки будь-який матеріал – дерево, мармур, камінь, бетон, метал, тканину і багато іншого. Тому у Вас не буде жодних проблем, окрім великого асортименту, з вибором покриття під Ваш дизайн.

Яка ціна керамограніту?

Ціна на плитку з керамограніту має широкий діапазон. Ви зможете купити керамічний граніт навіть з невеликим бюджетом, особливо вітчизняний на який досить низька ціна.

В інтернет-магазині ABCCeramica представлений широкий вибір плитки, керамограніту, інших покриттів для підлоги та супутніх матеріалів.

Який висновок ми можемо зробити в підсумку?

Обираючи матеріал для оздоблення зовнішнього простору будинку рекомендуємо Вам в-першу чергу звернути увагу на керамограніт. Це вдале рішення для любих умов експлуатації та можливість реалізувати оформлення в потрібному стилі. Головне брати до уваги характеристики покриття і тоді Ви будете задоволені результатом довгі роки.

Купити, подивитись зразки, отримати консультацію можна в салоні "АВС КЕРАМІКА" на Заболотного,37 (ТРЦ АРТ МОЛЛ, перший поверх). Ми зробимо все можливе аби Ви зробили правильний вибір і обрали краще рішення під свої потреби.

  https://maps.app.goo.gl/r8KZrKGF2U4ND8Ns9

У нас Ви зможете купити плитку оптом та в роздріб, як зі складу, так і з доставкою!

Доставляємо по Києву та Україні в любий зручний для Вас спосіб.