В цій публікації ми розглянемо ще один вид підлогового покриття, а саме плитковий ковролін або модульну килимову плитку. Це покриття порівняно нове на ринку.

Що таке килимова плитка та в чому її переваги?

З назви стає зрозуміло походження цього матеріалу - це килимове покриття( ковролін). Це модулі килимового покриття та основи. Стандартний розмір квадратів 50х50 сантиметрів. Висота ворса від 1 до 8 мм.

Килимова плитка складається з двох основних шарів:

  1. Бітумна або полівінілхлоридна основа, яка армується скловолокном, що забезпечує міцність плитки та надає здатність зберігати форму і розмір, незважаючи на умови експлуатації.Забезпечує щільне прилягання модулів при укладці.
  2. Ворсовий шар, який може бути комбінованим, іглопробивним, розрізним або петлевим. Доволі часто його покривають тефлоном це надає антисептичні та брудовідштовхуючі властивості і запобігає розмноженню мікроорганізмів і шкідливих насекомих, а це важливо для людей страждаючих на алергію.

Найякіснішим вважається покриття виготовлене з поліаміду. Інші матеріали такі як поліпропілен та оліолефін поступаються йому в зносо- і світлостійкості, до того ж вони дорожчі.

Матеріали, що застосовуються при виробництві килимової плитки, екологічні і мають високі теплоізолюючі і звукопоглинаючі характеристики. Підходить для підлог з підігрівом. Ворс стійкий до стирання, з легкістю відновлюється після усунення джерела навантаження. Зносостійкость плитки безпосередньо залежить від якості волокон ворсу.

Укладання модульної килимової плитки

Інструменти, які будуть потрібні дуже прості: ножиці; канцелярський ніж; рулетка; лінійка; відбиття. Та й відповідно сама плитка.

Технологічно монтажні роботи теж не дуже складні. На попередньо вирівняну та очищену від пилу та бруду основу (бетон, вініл, ламінат, дерево, ін.) за допомогою відбивання наноситься розмітка. Килимову плитку розкладаємо на поверхні і даємо відлежатися не менше доби. Це необхідно для вирівнювання матеріалу в приміщенні, де проводитиметься укладання. Укладання необхідно починати від центру приміщення, контролюючи щоб перший ряд вийшов ідеальним, від цього залежить кінцевий результат який може постраждати у разі неправильного укладання першого ряду. Для фіксації модулів використовують спеціальний клей для килимової плитки. При виборі клею дотримуйтесь рекомендацій виробника плитки. Елементи покриття укладаються впритул один до одного, але без надмірних зусиль. У міру просування не варто забувати про необхідність постійного контролю паралельності та перпендикулярності кромок плитки. Фрагмент покриття укладений неправильно потрібно відірвати і приклеїти заново. Таким чином, укладається вся площа приміщення. Біля стін, при необхідності підрізування, плитки укладаються різаним краєм до стіни. У тих приміщеннях де низька прохідність можливе укладання плитки вільним методом, без фіксації на клей. Або як варіант фіксуючи плитку на двосторонню клейку стрічку.