При оздобленні сходинок вхідної групи будинку постає питання який саме матеріал для цього вибрати. 

Бо вхід – це обличчя не тільки будинку, а й господарів і окрім естетичної привабливості цей матеріал має відповідати багатьом критеріям, а саме:

  1. бути міцним та зносостійким
  2. витримувати вплив зовнішнього середовища – перепади температур, опади, вплив ультрафіолету та інше
  3. мати привабливий вигляд
  4. відповідати вимогам безпеки – має бути не слизьким.

Всім цим параметрам відповідає плитка з клінкеру та керамограніту.
І насправді, це, мабуть, найпопулярніші оздоблювальні матеріали для сходів, ганку та терас. А сприяють цьому не тільки високі технічні якості, а і великий вибір фактур та розмірів. Ну і звісно ж, ціновий діапазон – кожен знайде плитку під свій бюджет, адже на ринку України представлена величезна кількість виробників цієї продукції.

Які бувають елементи плитки на сходи?

Зосередимось на плитці для сходів. Досить велика кількість виробників виробляють, на основі базової плитки, окремі елементи для сходинок. А саме: Сходинки – це може бути плитка з капіносом, спеціальним закругленим або квадратним краєм, що виступає за межі сходинки. У клінкерній плитці, яка виготовлена методом екструзії ( ми колись писали про цей метод) капінос та плитка - це цільний виріб. Також активно використовують капіноси, як окремий елемент, який приклеюють до основної плитки безпосередньо на фабриці або під час укладання. Такий варіант, як правило, використовується для сходинок з керамограніту.

2023-04-01.jpg

Ще один різновид сходинок – це плитки з антиковзаючими смужками. Можуть бути з опуклими смугами, які випресовують на коржі плитки перед випалюванням або із насічками, що роблять механічним способом вже після випалювання.

2023-04-01 (3).jpg

Слід зазначити, що плитки з капіносом - це технологічно складніший виріб ніж плитка з насічками, тому ціна на них висока і вартість рахується за одну штуку. На це слід зважати аби потім не хапатись за голову побачивши кошторис на придбання таких сходинок. Варіант з насічками простіший у виробництві, тому значно дешевший. Також, у випадку коли в колекції не має такої позиції, можна порізати за розмірами та зробити насічки на базовій плитці. Наша компанія одна з тих хто надає таки послуги.

2023-04-01 (1).jpg

Підсходинок – елемент , що розташовується вертикально під сходинкою. Додає загальної цілісності сходам та захищає основу від потрапляння вологи. Може бути виконаний в однаковому кольорі та фактурі з основною плиткою, а може бути використаний, як декоративний елемент (часто зустрічається в середземноморському стилі).

2023-04-01 (2).jpg

Плінтус або «сапожок» - використовується в місцях прилягання сходів та стіни. Виконує , скоріш, декоративну функцію – додаючи закінченості загальній картині. Може бути як цілим, Г-образним елементом, так і складатись з двох частин. Бувають праві та ліві.

Кутова сходинка – назва каже сама за себе. Це закінчення сходинки, що має капінос або насічки на двох краях плитки.

Іноді зустрічається ще один елемент - кут для підсходинка.

Плитка для сходів з клінкеру

Клінкер – матеріал з глини спеціальних сортів, яка випалюється при високих температурах ( 1200 – 1300 C°). Завдяки цьому клінкерна плитка отримує виняткові технічні характеристики:

  • Морозо- та вологостійкість
  • Високу зносостійкійсть
  • Стійкість до впливу ультрафіолету
  • Має велику кількість елементів для сходинок.

До появи керамограніту клінкерна плитка вважалася найкращим матеріалом для оздоблення сходів, ганку, терас, фасадів будинку. Але при всіх безперечних перевагах у клінкера є досить суттєвий недолік і це – обмежена кількість кольорів та фактур, а також невеликий вибір розмірів. На нашому сайті Ви можете більш детально ознайомитись з колекціями клінкерної плитки.

Плитка для сходів з керамограніту

Що стосується керамограніту, то тут ситуація наступна – маючи такі самі високі технічні властивості, що і клінкер, керамогранітна плитка має набагато ширший спектр форматів, кольорів та фактур. У кожного виробника плитки присутня велика кількість колекцій саме з керамограніту.

Тому при виборі цього матеріалу Вас, мабуть, буде обмежувати тільки бюджет. Знову ж таки, як ми писали в попередніх публікаціях, при відсутності в колекції сходинок завжди можна зробити насічки на базовій плитці. А також нарізати підсходинки, плінтус та порізати плитку під будь-який розмір.

З клінкерною плиткою такий варіант практично не можливий через обмеженість розмірів.