При облаштуванні інклюзивних зон спочатку потрібно враховувати розміри – це має велике значення. Усередині приміщення має бути багато вільного простору. Розміри санвузла повинні бути такими, що дозволяють вільно переміщатися людині на ходунках, візку або заходити вдвох – з супроводжуючим.

Окрема увага на вході до санвузолу. Людина з інвалідністю повинна без проблем потрапляти до приміщення і залишати його. Потрібно позбутися порогів та інших можливих перешкод, створити безбар'єрний простір. По периметру кімнати там, де це потрібно, встановлюють спеціальні поручні. Вони допомагають користувачеві самостійно сідати, вставати, переміщатися санвузлом без додаткової допомоги. При розміщенні меблів, поличок, гачків продумуються потреби людини з фізичними порушеннями – для громадських приміщень є певні норми, а для приватних Ви можете облаштувати санвузол під конкретну людину. У жодному разі не робіть підлогу з глянцевим покриттям, вона слизька, а це небезпечно і може призвести до додаткового травмування. Тільки матова плитка з максимальним опором ковзанню.  

Тепер потрібно зрозуміти, яка саме має бути сантехніка. Вся сантехніка має бути адаптована під потреби людей, які мають порушення опорно-рухового апарату. Тому в наступній публікації ми ретельніше зупинимося на цьому питанні.

Влаштування санвузла для людей з інвалідністю. Сантехніка

Вона може бути як спеціальна, і адаптована до особливим потребам.

  • Унітаз. Він вище звичайного і має більш зручну конструкцію для користування людей з порушеннями рухової функції. За типом монтажу можуть бути навісні та підлогові. Стандартний унітаз теж можна використовувати під особливі потреби – для цього є поручні та спеціальні накладки на чашу або використовують спеціальну опорну раму (конструкція, яка встановлюється над чашею унітазу та функціонально поєднує поручні та насадку). Для громадських туалетів використовують посилені, антивандальні моделі унітазів, що мають більшу товщину або виготовлені з металу.
  • Ванна. Ванна може бути сидячою, напівлежачою або лежачою. Залежно від фізичних можливостей, проблема прийняття ванни може бути вирішена по-різному. Для попадання у ванну використовують спеціальні сходи, витяг або користуються допомогою помічників. У найпростішому варіанті використовують перила та спеціальне сидіння. Є моделі з герметичними дверцятами, які дозволяють без проблем провести гігієнічні процедури та мають додаткові функції – гідромасаж, підігрів тощо. Нестача – висока ціна.

У особливих ситуаціях, коли переміщення ускладнене, використовують надувні ванни – це дозволяє провести гігієнічні процедури прямо на ліжку.