Душовий трап - це водозливний елемент, який використовується там, де недоречний піддон. Завдяки невеликим розмірам та невибагливості до монтажної площі дає можливість практичніше розпоряджатися інтер'єрним простором.
Душевые трапы – системы для слива воды

Види душових трапів

Конструктивно вироби ділять на три основні види.

  • Лотки (лінійний тип). Характеризуються витягнутою формою. Встановлюють у будь-якій зоні душової чи ванної кімнати. Перевага – солідна пропускна спроможність.

  • Кутові. Назва говорить сама за себе – форма конструкцій має на увазі монтаж у кутку приміщення. Геометрія буває різною, але завжди прив'язана до призначення трапу.

  • Крапкові. Як і лотки, монтуються в будь-якій зоні підлоги, але через скромні габарити здатність пропускати воду помітно нижче. Натомість плюс цього – мінімальне привернення уваги до себе.

2.png

Лінійний трап

3.jpg

Кутовий трап

4.jpg

Точковий трап

Матеріали, з яких виготовляють трапи для душу

Оптимальний варіант - конструкції з нержавіючої сталі. У цьому випадку всі елементи виготовлені з металу. Такі вироби не схильні до корозії, при грамотній експлуатації служать десятки років і невимогливі до обслуговування.

Основний сегмент припадає на пластикові трапи – дешевші та доступні, хоч і менш практичні. У цій категорії є два типи конструкцій:

  • повністю пластикові;

  • «двокомпонентні» вироби – грати металеві, а все інше з пластику.

Конструктивні особливості

Водозливна система включає такі елементи:

  • патрубок – «посередник» між трапом та каналізацією;

  • сифон;

  • водоприймач;

  • основа;

  • захисні та декоративні грати.

Крім цього, в комплектацію входять дрібні допоміжні елементи - наприклад, деталі, що гідроізолюють.

Як виводяться патрубки

До каналізаційної системи трапи підводяться вертикально чи горизонтально. У першому випадку пропускна здатність конструкції набагато вища, але при цьому зазвичай потрібно підйом підлоги на значну висоту. Оскільки в багатоквартирних будинках найчастіше з цим проблеми, «вертикалі» зазвичай застосовують у приватних спорудах.

5.jpg

Вертикальна модель

Горизонтальні системи менш вимогливі до висоті підлогового «пирога» – їх монтують за будь-яких умов. Але й чекати миттєвого відходу води не варто.

6.jpg

Горизонтальна модель

Як зачиняється система

Одне з основних завдань трапіка – перешкоджати проникненню в приміщення каналізаційних «ароматів». Вона вирішується трьома можливими шляхами.

Сухий спосіб. Між приміщенням та каналізацією – повітря. Система із заслінок утворює повітряну камеру, яка й захищає від неприємних запахів. Як тільки в трап потрапляє вода, заслінки відкриваються. Коли вода надходити припиняє, елементи повертаються у вихідне положення та знову утворюють сухий захист.

Гідрозахист. Замість повітря використовується вода. Мінус цього варіанта в тому, що трапи мають функціонувати регулярно. Якщо ця умова порушується, вода із затвора випаровується та припиняє виконувати протиароматну функцію. Попередній альтернативний варіант таких обмежень не має, але самі елементи затвора менш довговічні.

Комбінація варіантів. Оптимальна конструкція – в ній поєднуються механізми та переваги обох типів затворів.

Вибираємо виробника

Виробників душових трапів чимало – розглянемо найкращих.

Viega (Німеччина). У лінійці німецького виробника є всі типи конструкцій для ванних та душових, терас та балконів. В асортименті усі необхідні комплектуючі. Один із лідерів галузі випускає сантехніку вже понад сотню років. При цьому ціни на трапи залишаються достатньо демократичними.

7.png

8.png

Модель Viega Advantix Vario з регульованою довжиною 30-120 см – пластиковий лоток


Alcaplast (Чехія). Чеський виробник має менш багату історію – компанія заснована наприкінці минулого століття – але вже встиг отримати галузеві нагороди за водовідвідні системи. Випускає конструкції з металу та пластику, з матовою та глянсовою поверхнею решіток. У лінійці бренду є преміальні рішення – з висококласної сталі.

9.png

Модель Alcaplast Alca 850 APZ8-850 – пластиковий трап довжиною 85 см, з комбінованим затвором та пропускною здатністю 30 л/хв.


Cedor (Польща). Польський виробник пропонує готові комплекти душових трапів, які розраховані на мінімальну технічну підготовку – з монтажем системи не виникне жодних труднощів. Основна відмінність та перевага брендових конструкцій – витонченість та невелика монтажна висота. Тонкі та стильні трапики для душу ніби зливаються з покриттям для підлоги.

10.png

Модель Cedor Basic Rain – з перфорованими гратами з нержавіючої сталі та швидкістю водостоку 40 л/хв.


Geberit (Швейцарія). Продукція одного із світових лідерів сантехнічної галузі виготовляється з високоякісних матеріалів, стійких до гарячої води та побутової хімії. Країна-виробник говорить сама за себе - про якість трапів цього бренду не доводиться турбуватися.

Головні відмінності трапів Geberit:

  • ніякої економії на матеріалах – у лінійці зустрічаються композити з відмінними експлуатаційними характеристиками;

  • простота монтажу – потенційні помилки монтажника зводяться до мінімуму;

  • відсутність у лінійці сухих затворів – виробник випускає вироби лише з гідрозатворами та комбіновані варіанти.

12.png

11.png

Модель Geberit CleanLine – гармонійний мінімалістичний дизайн, дозволяє виконати «невидиму» інтеграцію в душовій зоні.

На чому зупинитися?

Кожен із описаних брендів заслуговує на увагу і гідний того, щоб зупинитися саме на ньому. Далі – низка критеріїв, які допоможуть зробити більш осмислений вибір трапу.

Швидкість стоку води. Чим інтенсивніше користуються душем, тим вищою має бути пропускна спроможність системи. Для домашньої експлуатації цілком підходять горизонтальні трапики, але для громадських душових рекомендується використовувати вертикальні типи.

Характеристики покриття для підлоги. Трап повинен максимально гармонійно вписуватися в інтер'єр і в контекст покриття. Якщо параметри виробу не відповідають характеристикам плитки, краще відмовитися від сантехніки на користь інших варіантів. Наприклад, якщо формат кераміки та розміри трапу мають на увазі негарну підрізку кахлю, навряд чи варто зупинятися на цій моделі. Це зазвичай стосується щодо габаритних трапів – мінімалістичні конструкції за визначенням розраховані на готовність «вжитися» з будь-яким полотном для підлоги.

Висота підлоги. Про це ми вже говорили – якщо немає можливості зробити тонку стяжку вищою, не варто дивитися у бік трапів із вертикальними патрубками.

Якщо у вас залишилися питання, наші фахівці допоможуть зорієнтуватися та дадуть розгорнуті відповіді. У інтернет-магазині ABCCeramica великий вибір душових трапів різних брендів - тут ви завжди можете підібрати модель з урахуванням ваших потреб та побажань.