У процесі ремонту іноді постає питання, чи можна укладати плитку на плитку. Деякі вирішують у жодному разі не «зв'язуватися» з такою технологією, інші покладаються на може і бездумно роблять нове покриття поверх старого. Обидва підходи неправильні – кожен випадок має бути обґрунтований. Розберемося у питанні.

Можно ли укладывать плитку на плитку?

Причини для облицювання плиткою поверх плитки

Для початку варто запитати себе, чи кераміка буде триматися краще, якщо все-таки потурбуватися про демонтаж? У більшості випадків відповідь буде позитивною – щоб досягти максимальної адгезії (зчеплення) матеріалів, раціональніше позбутися старої кахлі. Але це легко і просто в ідеальному світі - в реальному є ряд причин не демонтувати стару плитку.

  • Економія часу та зусиль – демонтаж забирає те й інше.

  • Економія коштів – вам не доведеться витрачати зайві гроші на послуги демонтажників та підготовку основи. Так, якщо пощастить і плитка відшарується легко, робити стяжку або штукатурити стіну не буде необхідності, але вища ймовірність того, що разом із керамікою пошкодиться і основа під нею.

  • «Свобода» від зайвого бруду – демонтаж та підготовка під укладання тягнуть за собою багато пилу та бруду.

  • Прискорений процес ремонту – після влаштування стяжки та штукатурки зазвичай необхідно вичікувати застигання суміші, тоді як укладання плитки на плитку не вимагає перетворюватися на "ждуна".

Причин зберегти старе покриття чимало, але не менше і приводів позбутися його.

У яких випадках необхідно обов'язково знімати плитку

Пустоти під плиткою. Простукайте кахель – якщо чути дзвінкий звук, під покриттям є порожнеча. Це означає, що кераміка нещільно прилягає до основи і є великим ризиком того, що вона незабаром відпаде. Ні про яку економію в такій ситуації, звичайно, не може бути й мови.

2.jpgПідготовка основи зі старої плитки під укладання нової

Якщо ви вірно оцінили якість старого покриття і вирішили обійтися без зайвих зусиль, необхідно сфокусуватися на підготовці основи – від того, наскільки грамотно ви підійдете до цього питання, залежить надійність та довговічність облицювання.

Чим гладкіша основа, тим гірше приклеюється кераміка. Є багато способів зробити гладку основу шорсткою. Наприклад, такі.

  • Насічки. Зробіть їх за допомогою болгарки – використовуючи інструмент, намалюйте на плитці сітку. У цьому випадку плитковий клей проникне в щілини і намертво схопиться з кахлем.

  • Отвори. Аналогічно – використовуючи перфоратор або шуруповерт, усійте поверхню неглибокими «дірками».

  • Сумішка-посередник. Можна використовувати спеціальну ґрунтовку, але не менш цінною буде порада приготувати суміш із цементного молочка та ПВА – розведіть цемент з водою у співвідношенні 1:2 і додайте до них невелику кількість клею. Перемішайте три компоненти і нанесіть розчин бризками на стару плитку (за допомогою пензлика або віника). Після того, як суміш застигне, основа стане шорсткою і придатною для облицювання.

3.jpg

Для кращого ефекту не зайвою буде комбінація способів - наприклад, після формування сітки з насічок нанесіть на стіну або підлогу суміш, приготовлену за описаним рецептом.

Який плитковий клей використовувати для укладання плитки на плитку

Це питання ще важливіше, ніж підготовка основи. Якщо ви виберете невідповідну суміш, вам безперечно варто переживати про якість нового покриття. А от якщо зупиніться на клеї відповідного класу, то і підготовчі роботи необов'язкові (але точно не зайвими, тому робіть підготовку в будь-якому випадку).

Згідно з держстандартами, плиткові клейові суміші на основі цементу діляться на три основні класи: С0, С1 та С2 .

4.jpg 4%2Fd%2F8%2Fd%2F4d8d46f3ab2b4cee98ecd53146af2e704620750490270_2V2unbQ6q2KAhi5zXOTPrH_5.png 8e1cc247882bf686456a1.png

Економія тут ні до чого – з урахуванням скорочення витрат на демонтаж та влаштування стяжки/штукатурки ви нічого не втрачаєте. Навпаки, купуючи найміцніший клей, ви набуваєте спокою та впевненості в тому, що навіть досить велика плитка (орієнтовно до 1000х1000 мм), укладена на стару кераміку, прослужить відведений їй час.

Додаткові рекомендації

6.jpg