Керамограніт буває різний: полірований та матовий, яскравий та непомітний, великоформатний та дрібний. А ще – тонкий та товстий. У цій статті йдеться про солідного представника «виду» – керамічного граніту завтовшки 2 см (outdoor).
Утолщенный керамогранит 20 мм – преимущества, применение и способы монтажа

Керамограніт буває різний: полірований та матовий, яскравий та непомітний, великоформатний та дрібний. А ще – тонкий та товстий. У цій статті йдеться про солідного представника «виду» – керамічного граніту завтовшки 2 см (outdoor).

Переваги товстого керамограніту

Зношість і великий термін служби. Будь-який керамічний граніт (грес) має відмінні експлуатаційні характеристиками. Але товста плитка стоїть окремо навіть у цьому ряду - вона практично не зношується і може витримувати величезне механічне навантаження.

Вологостійкість. Це дуже щільна плитка з мінімальною кількістю пір. Це означає, що її водопоглинання прагне нуля – коефіцієнт становить трохи більше 0,05%. Завдяки цьому температурні коливання майже не позначаються на експлуатації плит.

Простота монтажу та догляду. За рахунок масивності та міцності товстий грес дуже легко укладати – є різні способи монтажу. Доглядати за плиткою ще простіше – достатньо дотримуватись елементарних правил і регулярно чистити кераміку за допомогою побутових засобів.

Універсальність. Потовщений керамограніт використовують як для внутрішнього оздоблення, так і для зовнішнього оформлення.

Екологічність. Плитка безпечна для здоров'я та навколишнього середовища – у її складі немає шкідливих компонентів.

Повнота асортименту. У каталозі інтернет-магазину або салону облицювальної плитки можна відшукати товстий грес на будь-який смак і під будь-яке завдання.

Привабливий зовнішній вигляд. Найчастіше велика товста плитка імітує натуральний камінь і виглядає дорого, красиво та стильно.

Доступність. На відміну від того ж натурального каменю, керамограніт по кишені більшості споживачів.

Сфера застосування потовщеного керамічного граніту 20 мм

Інтер'єри житлових та комерційних приміщень. Якщо підлогове покриття відчуватиме велике навантаження, логічніше використовувати потужну кераміку - вуличний керамограніт.

  2.png

Вхідні групи. Грес, що імітує камінь, надасть вхідній групі презентабельний та дорогий зовнішній вигляд. Стильна кераміка змориться набагато ефектніше, ніж тротуарна плитка.

3.png

Садові доріжки та тераси. Класичні оздоблювальні матеріали, знову-таки, програють привабливому та функціональному вирішенню.

4.png

Пляжі. Товстий грес досить масивний, щоб залишатися на місці. При цьому він виглядає набагато виграшніше, ніж звичні бетонні плити. Великий плюс цього рішення в тому, що плитку будь-якої миті можна перенести в іншу пляжну зону.

5.png 6.png

Дахи будинків та панорамні тераси. І тут габаритній плитці знайдеться робота – таке покриття відмінно підходить і для оформлення майданчиків нагорі будівель.

7.png

Паркові газони. Керамограніт служить чудовою прикрасою приватних та муніципальних зон відпочинку. До речі, хороше рішення, яке поки що не прижилося в нас, - оформляти газонні борти плиткою. Виходить стильний керамогранітний ансамбль.

8.png

 

Прибасейні зони. Міцність та вологостійкість роблять товстий грес чудовим елементом функціонального декору майданчиків навколо басейнів.

9.png

Варіанти монтажу потовщеного керамічного граніту

Метод укладання вибирають, виходячи з особливостей об'єкта. Найбільш популярні такі способи оформлення гресом.

Метод сухого монтажу

Як найпопулярніша основа при сухому монтажі служить гравій. Головна перевага такої основи – добрий дренаж води. Гравійна підсипка забезпечує надійний безперешкодний відтік атмосферної чи іншої вологи. Цей варіант чудово підходить для оформлення плиткою прибудинкових майданчиків, відпочинкових зон.

Схема монтажу:

  • Видаліть шар грунту товщиною 150-200 мм і ретельно утрамбуйте ґрунт. Забезпечте невеликий нахил для водовідтоку – близько 2-3%.

  • На дно «котловану» постеліть геотекстильну підкладку – вона запобігатиме змішуванню матеріалів.

  • Засипте гравій фракцією 15-30 мм шаром близько 100 мм і знову ретельно утрамбуйте.

  • Простеліть ще один геотекстильний шар.

  • Насипте гравій фракцією 5-8 мм шаром близько 50 мм і утрамбуйте, дотримуючись 2-3-відсоткового ухилу. На цьому етапі основа має бути максимально рівною (з урахуванням ухилу).

  • Укладіть керамогранітну плитку завтовшки 20 мм, залишаючи п'ятиміліметрові шви. Стики можна залишити порожніми або заповнити чистим піском.

Для монтажу гресу використовуйте гумову киянку.

10.png

Можливе і просте укладання – на траву. Видаліть шар дерну товщиною 50-70 мм строго в межах майбутнього керамогранітного покриття. Насипте в поглиблення гравій фракцією 5-8 мм таким шаром, щоб після монтажу плитки рівень газону був вищим за рівень плитки хоча б на 10 мм. При укладанні прямо на траву ширина швів більша – аж до 20 мм.

11.png

Укладання на пісок - можливо, найпростіший варіант. Достатньо вирівняти пісок, укласти плити та акуратно пристукати їх гумовою киянкою. Рекомендуємо залишати стики завширшки близько 15-20 мм. Дуже красиво виглядають доріжки, викладені гресом у тон піску.

12.png

Метод укладання на стяжку

Класичний спосіб використовують при обробці зон, до яких висувають підвищені експлуатаційні вимоги: місць з інтенсивним потоком людей, парковок, проїжджих ділянок. У цих зонах рекомендується укладати плитку завтовшки 2 см на бетонну стяжку завтовшки близько 50 мм, армовану металевою сіткою. При заливанні стяжки пам'ятайте про ухил.

Облицювання потовщеного керамограніту виконують традиційним способом – з використанням зубчастого шпателя (гребінки) та плиткового клею (на основі цементу), розрахованого на зовнішнє оздоблення: з високою адгезією та вологостійкістю. Між плитами залишають шви шириною до 4-5 мм, які після застигання клею заповнюють затіркою.

13.png

Пристрій фальшпідлоги

Фальшпідлога – система з панелей (у нашому випадку – керамогранітних плит), які спираються на спеціальні регульовані опори. Це гарне рішення для проектів, що передбачають наявність під покриттям інженерних комунікацій. Оскільки потовщений керамограніт характеризується великою міцністю і не вимагає обов'язкової повноцінної основи під собою, він є одним з найкращих варіантів для влаштування подібних конструкцій.

14.png

Опори виготовляються із пластику. Їх можна регулювати за висотою та кутом нахилу. Це дозволяє задавати висоту простору під покриттям та ширину швів між грес-панелями.

Етап 1. Підготуйте основу. Основа повинна бути рівною, гідроізольованою та чистою. Якщо грес укладають на вуличному майданчику, основу роблять із відомим градусом ухилу.

Етап 2. Встановіть опорні елементи у потрібних точках підлоги. Розраховуючи висоту, відштовхуйтеся від крайніх вертикальних рівнів: наприклад, парапетів (верхня точка) та зливного трапу (нижня точка).

Етап 3. Встановіть на опори керамограніт. Мінімальна кількість опорних точок для плити – 4 (за кутами). Якщо передбачається підвищене навантаження на покриття, кількість опорних позицій збільшують кількість залежить від ступеня механічного впливу на плити і розмірів гресу. Шви між панелями залишаються порожніми.

Для керамограніту розміром 600х600 мм орієнтовна висота опори – до 100 мм. При збільшенні габаритів плит та висоти покриття конструкцію посилюють одним з наступних способів:

  1. збільшенням числа опорних елементів;

  2. приклеювання з тильного боку панелі сітки зі скловолокна;

  3. приклеювання з тильного боку панелі сталевого листа (рекомендується при висоті опор 200-300 мм і більше).

На замітку! Не забудьте залишити знімні плити для доступу до важливих комунікацій.

15.jpg

Переваги фальшпідлоги з потовщеного керамограніту:

  • відсутність необхідності у вирівнюванні основи;

  • можливість приховати комунікації;

  • висока швидкість обробки - не потрібно чекати, поки застигне стяжка та клей під плиткою;

  • можливість влаштування покриття різної висоти – до десятків сантиметрів;

  • простота демонтажу окремих плит та безпроблемний доступ до інженерних мереж.

Приклади колекцій керамограніту outdoor

Paradyz Ceramica Garden Beige Mat. Вуличний грес польського виробника. Розмір – 598х598 мм. Завдяки матовій поверхні плитка не ковзає, а нейтральний бежевий відтінок робить кераміку універсальною – вона добре підходить як для інтер'єрного оздоблення, так і для влаштування вуличних майданчиків.

16.jpg

Cersanit Otis Grafite.Український бренд зробив усе, щоб його продукція була доступна більшості споживачів. При цьому плитка не втрачає як - перед вами стильна імітація покриття, виконаного у форматі мозаїчної підлоги. Розмір плитки – 420х420 мм.

17.jpg

Atlas Concorde Etic Pro Rovere Venice Lastra. А це вже важка артилерія – для поціновувачів італійської якості. Досить нетипова для потовщеного керамограніта колекція – матова плитка маскується під дошку 1200х300 мм. У італійців чудово вийшло – з цим представником категорії у вас вийде стильний та дуже довговічний фальшпідлога.

18.png

Висновок

З такими властивостями керамограніту 2 см важко не переконати в доцільності вибору саме такої плитки. Ми пропонуємо вам ознайомитись з каталогом магазину ABCCeramica – тут ви знайдете різні рішення та отримаєте консультацію наших спеціалістів. Ми допоможемо підібрати облицювальні та супутні матеріали, що найкраще відповідають вашим очікуванням та особливостям завдання. Ми на ринку облицювальної плитки та інших оздоблювальних матеріалів вже 10 років – чекаємо на вас онлайн або в салоні за адресою: м. Київ, вулиця Заболотного 3. Доставимо товар по Києву та в інші міста України.